• info@beyexport.com
EXW veya Exwork teslim şekli

EXW (Exwork) Teslim Şekli Nedir?

İhracatta Exwork teslim şekli nedir? Dış Ticarette EXW Teslim Şekli Nedir? sorularının cevabı makalemizde mevcuttur.

Exwork veya başka bir deyişle EXW Nedir?

Exwork veya EXW teslim şekli, Incoterms 2020 içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden biridir.
Türkçe’ye “Ticari İşletmede Teslim” olarak çevrilmektedir. Kısaltılmış biçimi ise EXW’dir.

Exwork teslim şeklinde, ihracat gümrüklemesi, iç nakliye ve ana taşıma gibi hiçbir masrafa ihracatçı karışmaz. Exwork, ihracatçıya en az sorumluluk yükleyen teslim şeklidir.
EXW teslim şekli, Incoterms 2020 kurallarına göre tüm taşıma türlerinde kullanılabilmektedir.

Satıcının Yükümlülükleri:

İhracatçı, sözleşme koşullarına uygun malı hazırlayarak belirtilen tarihte herhangi bir taşıma aracına yüklenmemiş olarak hazırlar. Daha sonra malların hazır olduğunu bir mail ile bildirir. Bu ihbar mailinin ardından 7 gün içinde alıcı malları almak zorundadır.

İhracatçı, alıcının ihracat ile ilgili belgeleri alabilmesi için yardımcı olmalıdır. Eğer alıcı talep ederse, ihracatçı firma tüm masraf ve riski alıcıya ait olmak üzere, lojistik acentesi ile anlaşma yapar ve gerekli evrakları alıcıya gönderir. İhracatçının alıcıya karşı taşıma sözleşmesi ve sigorta sözleşmesi yapma yükümlülüğü yoktur. Sözleşmede mal teslim tarihi belirtilmelidir. Bazen satıcı, malları ara taşıma aracına yükler ve bu yüklemede herhangi bir hasar oluşursa risk satıcıya geçer. İhracatçı, alıcıdan onay almadan, hiçbir şekilde gelen taşıma aracının yüklemesine karışmamalıdır. Bu durumda oluşabilecek herhangi bir hasarda ihracatçı sorumludur.

Alıcının Yükümlülükleri: 

Alıcı, satış sözleşmesinde belirtilen mal bedelini öder. Tüm masraf ve risk kendisine ait olmak üzere, mallara ilişkin her türlü ihracat ve ithalat işlemleri için gerekli olan idari ve ticari belgeleri düzenlemek, gerekli izinleri almak, gümrük işlemlerini yaptırmak ve gümrük vergilerini ödemekle sorumludur. Malları satıcının işletmesinde teslim aldığı andan itibaren malla ilgili tüm risk ve masraflar alıcının sorumluluğundadır. Alıcı, malların lojistiği amacıyla taşıma acentesi ile anlaşarak navlun bedelini öder. Alıcı, ihracat ülkesinin yükleme öncesi öngördüğü her türlü muayene masraflarını ödemelidir.

Örneğin; İstanbul Çatalca’da yerleşik bir ihracatçı firma, mallarını buradaki fabrikasında teslim edecekse, sözleşme içeriğinde teslim terimi bilgisi, EXW Çatalca İstanbul, Incoterms 2020 olarak belirtmelidir. Sözleşmede EXWORK teslim şeklinde 05.09.2021 olarak mal teslim tarihini belirttiğimizi varsayalım. Bu tarihe kadar malı depoya koyduğumuzda depo masraflarını ihracatçı öder ve malın başına gelebilecek sorunlarda risk ihracatçıdadır. Bu tarihten sonra oluşacak tüm riskleri ithalatçı karşılar.

Önemli Not:

Bir Alman şirketinin Türkiye’ye gelip ihracat gümrüklemesi yapması mümkün müdür? Hayır, değildir. Yabancı şirketler Türkiye’de ihracat gümrüklemesi yapamadığı için Türkiye’de EXW mal satmak mümkün değildir fakat Türkiye’de EXW teslim şekli ile anlaşılan dış ticaret operasyonlarının ihracat gümrüklemesini ihracatçı firma yapmaktadır. EXW teslim şekli ile taşıyıp ihracat gümrüklemesini yapıyorsak faturanın altına EXWORK CUSTOM CHARGED yazıp karşı tarafa yansıtılır.

Diğer teslim şekillerini anlatan makaleler için İhracatta Teslim Şekilleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Bex Export Dış Ticaret Danışmanlık olarak, firmaların ihracat ve ithalata yönelik tüm ihtiyaçlarına çözüm ortağı oluyoruz. Danışmanlık Hizmetleri, Ticari İstihbarat Hizmetleri, Tercümanlık Hizmetleri, İhracat Destekleri ve Eğitim ihtiyaçlarınızda yanınızdayız.
Bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

BeyExport Sosyal Medya Hesapları: beyexport

Bir yanıt yazın

×
deneme bonusu veren siteler